Byt till vinterdäck i god tid

Då det ligger en hinna av is över asfalten så räcker det inte att köra med ett inbillat ägg mellan foten och gaspedalen. Man måste också ha däck som ger ett bra väggrepp. Om man väljer dubbdäcken eller friktionsdäcken beror förstås en hel del på var man bor och hur vintern ser ut, men man måste se till att ha däck som klarar av ett halt och slirigt underlag. Här är det också viktigt att se till att man får rätt vinterdäck mönsterdjup.

Dags för vinterdäck
Om man följer den vinterdäck lag som gäller i Sverige så kan man vänta tills den 1:a december med att byta till vinterdäck men det här är sällan en bra taktik. Snön kan mycket väl komma i november och om man då står utan friktionsdäck eller dubbdäck så kan det blir fullkomligt omöjligt att ta sig till och från jobbet med bilen. Man kan alltså inte enbart gå på det vinterdäck datum som vinterdäckslagen ger för byte, och en viktig vinterdäck regel att lägga märke till är den som gör gällande att det är väglaget som styr om man kan fortsätta med sommardäck eller inte. Följ alltså väderprognosen men räkna med att du kommer att behöva vinterdäcken före den första december.

Vänta inte till sista sekund!
Det är rätt vanligt att man väntar till sista sekund med att byta däcken och det betyder att däckverkstäder snabbt bokas upp under de dagar då det står klart att Kung Bore har kommit tillbaka. Om du vill slippa stå i kö med andra som precis som du varit alltför optimistiska så bör du boka in tid för byte innan den första snön faller. Det här kan du göra genom att hålla ett öga på väderprognoser och genom att prata med din lokala däckverkstad.

Lär dig mer om däck
Innan du väljer ut nya däck och bokar tid med en däckverkstad för byte så kan det vara bra att ta reda på mer om däckmodeller och deras egenskaper. Läs vinterdäck test för att sätta dig in i vad man egentligen ska tänka på då man väljer modell. Du kan också ta del av spännande bloggar som tar upp det där med däck och däcktester. Det här kan vara bra för den som undrar över det där med dubbdäck och vanliga vinterdäck såväl som för den som vill testa ett nytt märke. Många gånger så kan man finna billiga vinterdäck online men det brukar också vara så att däckverkstäder som byter däcken har erbjudanden som man kan ta tillvara på.

Vinterdäck och buller

Om man vill ha tyst körning så gäller det att man väljer rätt däck. När vinterdäck datum kommer närmre så kanske man funderar på att skaffa nya vinterdäck och då är det verkligen läge att ta reda på lite mer om det där med däck och buller. Dubbdäck är kända för att skapa mer oljud än vanliga friktionsdäck, men det finns mer som kan påverka och man ska inte glömma bort att själva bilen och dess konstruktion också påverkar hur högljutt det blir i kabinen.

Tysta vinterdäck
Vinterdäckslagen är en lag som ger oss informationen om när man ska byta till vinterdäck såväl som den vinterdäcks regel som gäller i olika situationer. Men även om den här lagen talar om viktiga saker som vinterdäck mönsterdjup så ger den ingen hjälp med det som kallas för buller det vill säga oljud från däcken. Det kan alltså bli hur högljutt som helst och därför så är det här en faktor som man måste ta reda på innan man bestämmer sig för en viss däckmodell.
Om det är viktigt med tyst körning så får man kanske inse att man inte kommer att hitta billiga vinterdäck som motsvarar de krav som man har och dessutom så kanske det är så att man får utesluta dubbdäck. EU märkningen ger ett värde för bullernivå men det har satts i enlighet med det oljud som uppstod på asfalt i Europa och inte i Sverige. Med tanke på detta så ska man se på svenska vinterdäck test som tar upp bullerfaktorn.

Nya däck
Nya däck är ofta tystare än tidigare modeller och det beror på att däcktekniken utvecklas.  Om det är så att man upplever att oljud är något som man lider av under körning så kan det vara bra att satsa på en modell som har tagits fram med särskild tanke på buller. Samtidigt så är det inte så smart att låta det där med oljud bli den viktigaste punkten då man köper nya däck. Säkerheten måste gå först och då får man kanske godta att dubbarna ger upphov till oljud då de är med och räddar liv då vägen täcks av is och snö.

God däckvård
Om man skaffar bra däck så kan man se till att de håller längre och fortsatt ger behaglig körning genom god däckvård. Tänk på att förvara vinterdäcken i jämn temperatur och att då och då ta en titt på hur pass slitna de är. God däckvård kanske inte kommer att göra den stora skillnaden mellan tyst körning och buller, men den kan leda till att man upptäcker att man behöver nya däck och därmed kan välja en modell som är känd för att erbjuda tyst körning.

Att köpa nya vinterdäck

Att köpa nya vinterdäck är lite av en djungel. Vilket märke, vilken typ och vilken prisklass bör man egentligen satsa på när man köper nya vinterdäck?

Lag på vinterdäck

I Sverige finns det diverse lagstiftningar på det här med däck till bilen. Sommardäck, vinterdäck, dubbdäck m.m. är saker som man som bilägare gärna ska ha lite koll på. Vilka datum gäller t ex för vinterdäck? Vinterdäcken ska sitta på bilen från den första december till den siste mars. Under denna period kan vinterväglag uppstå när som helst och då är man enligt lagen skyldig att köra med vinterdäck.

Dubbdäck i norra Sverige

Vinterdäcken kan vara försedda med dubbar, vilket ju är smart om man bor i norra Sverige där det ofta är snö och is på vägarna, men onödigt i många av landets sydliga delar där de gör mer skada än nytta. Dubbfria vinterdäck ska ha ett mönsterdjup på minst tre mm för att anses godkända – något man bör hålla koll på eftersom de slits ner successivt.

När man ska köpa nya vinterdäck

När man behöver nya vinterdäck till sin bil – kanske för att de gamla har slitits ner – så finns det lite olika saker att fråga sig själv:

  1. Vilken budget har jag för mina nya vinterdäck?
  2. Vill jag ha dubbdäck eller friktionsdäck?
  3. Går det bra med secondhand vinterdäck?
  4. Vill jag handla mina vinterdäck online?

Ett set med vinterdäck kostar allt från tusenlappen till många tusenlappar, helt beroende på saker som skick (är de nya eller begagnade?), märke (stora märken som Goodyear och Dunlop kostar givetvis mer än smalare konkurrenter), och om de är begagnade så är givetvis skicket en mycket viktig faktor.

Dubbdäck är bra i riktigt isiga miljöer där vägarna är extra hala. I södra Sverige är det i regel en bättre investering med friktionsdäck. Vill man kunna ta sin bil till t ex Tyskland ska man helt klar satsa på dubbfria däck eftersom dubbdäck är olagligt där. Även andra länder förbjuder dubbdäck.

Har man snäv budget går det bra med andrahandsdäck, men man ska givetvis veta att de inte har lika lång livslängd som nya däck har. Det finns dock andrahands vinterdäck i riktigt gott skick och har man tur kan man komma över toppendäck till schyssta priser.

Det finns massor av onlinebutiker som säljer vinterdäck, både dubbdäck och friktionsdäck – Alvén och Ingvarsson erbjuder dessutom vinterdäck på avbetalning – och fri frakt!

Vinterdäck i norrland

Ska du till den djupa snön i Norrland gör du rätt i att köpa ordentliga vinterdäck.