Hur fungerar läkarintyg för alkohol och droger för bilkörning?

Det går att fortsätta köra bil även om du skulle åka fast för rattfylla. Sverige har ju ett system där det går att till exempel köra med alkolås i bilen. Men för att du ska få den här typen av körkortstillstånd så måste du få läkarintyg för alkohol och droger i enlighet med den information du har fått från Transportstyrelsen.

Vad intygar ett läkarintyg för alkohol och droger?

Ett läkarintyg för alkohol och droger är i grund och botten ett intyg som bevisar att du inte har alkoholnivåer i blodet som överstiger det som är tillåtet. Om du har straffats för rattfylla men får möjlighet att köra med alkolås så kommer detta intyg att krävas vid flera tillfällen.

Du får en plan och så kommer kliniken att kalla dig till undersökningar. Det brukar vara så att du får veta sent inpå själva undersökningen att du ska komma in till kliniken. Detta för att du inte ska hinna med att planera och låta bli att dricka alkohol bara för att du ska testas. Det här kan kännas lite knepigt men är ett måste för att detta ska bli giltigt.

Kostnaden för intygen faller på dig

Läkarintyg för alkohol och droger som ges för att du ska kunna fortsätta köra täcks inte av högkostnadsskyddet. Du får själv betala för detta och det kan bli tal om flera tusen kronor. Det kan det förstås vara värt för dig eftersom du på detta vis kan fortsätta jobba som chaufför eller bara få vardagen att fungera.

Det kan ju vara så att du är beroende av din bil som transportmedel till din arbetsplats. Då är läkarintygen och ett alkolås en mycket bra lösning om än ganska dyr.

Mediciner kan klassas som droger

Om du tar olika typer av mediciner till exempel mot allergi eller för att sova bättre ska du vara medveten om att de kan klassas som droger. Om du är inblandad i en trafikolycka och du får ditt blod testat så kan du alltså fällas för att ha droger i kroppen då du kör trots att det rör sig om en medicin.

På grund av detta är det verkligen viktigt att du tar reda på vad som gäller för dina mediciner och bilkörning. Ta inga onödiga risker och kom ihåg att en medicin som gör dig ofokuserad kan vara det som leder till att du är med om en olycka.

Välj en klinik nära dig

Det kan vara klokt att välja en klinik som kan utfärda läkarintyg för alkohol och droger nära dig. Om du måste åka långt kan det vara svårt att få in undersökningarna som du måste genomföra. Ta reda på vilka möjligheter du har där du bor eller jobbar för att få till en smidig hantering av dina intyg som gör det möjligt för dig att behålla körkortet.

Comments are closed.